fbpx

Offerte aanvragen?

Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking is een veelgebruikte optie voor het bedekken van huizen en andere bijgebouwen, zoals schuurtjes, kantoorpanden en garages. Bitumen is een zwart, olieachtig materiaal dat gemaakt wordt van ruwe olie en is zeer bestand tegen weersinvloeden. Bovendien is het ook bestand tegen UV-straling en rotten, wat betekent dat een bitumen dak lange tijd goed zal blijven presteren. 

Dus ben jij op zoek naar een nieuw bitumen dak of heeft jouw bitumen dak een reparatie nodig? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij zijn namelijk dé experts op het gebied van bitumen daken. Neem nu contact met ons op.

WAT IS BITUMEN DAKBEDEKKING?

Bitumen wordt ook wel dakleer genoemd. Het is een mengsel van verschillende koolwaterstoffen die voorkomen in ruwe olie. Door destillatie wordt bitumen, het zwaarste bestanddeel, gescheiden uit de aardolie. 

Het wordt voornamelijk gebruikt voor platte daken, maar kan ook worden gebruikt op licht hellende daken. De dakbedekking is tegenwoordig een stuk elastischer geworden waardoor het beter bestand is tegen temperatuurschommelingen en daardoor langer meegaat.

Soorten bitumen dakbedekking

Er zijn twee soorten bitumen: bitumen op basis van elastomeren (SBS) of bitumen op basis van plastomeren (APP). De ene variant is makkelijker aan te brengen en de andere variant is beter weerbestendig:

 1. SBS bitumen
  Bij SBS bitumen is een elastomeer (rubberachtige stof) toegevoegd waardoor het de elasticiteit sterk verhoogt. Naast de verhoogde elasticiteit stijgt ook de hechtkracht. SBS bitumen is geschikt voor alle types ondergronden. De elasticiteit vangt het krimpen en uitzetten door temperatuurverschillen van het onderliggende materiaal op.

  Het nadeel van SBS bitumen is dat de daken minder goed bestand zijn tegen UV-straling. Om de daken toch tegen UV-straling te beschermen wordt er een schutlaag van leislag of grind op de dakbedekking geplaatst. Dit voorkomt dat het dak poreus wordt.

   

 2. APP bitumen
  APP bitumen is beter bestand tegen UV-straling en extreme temperaturen dan SBS bitumen. Hier wordt dus geen extra schutlaag geplaatst. Een APP bitumen dak is wel minder elastisch dan een SBS bitumen dak. Daarom wordt dit voornamelijk gebruikt op daken die amper kunnen uitzetten of krimpen door temperatuurwisselingen. 

Waarom Brabant Bouwt?

Dankzij een groot netwerk van enthousiaste onderaannemers!
Inclusief gespecificeerd kostenoverzicht zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Van regel- en wetgeving tot aan ontwerp en uitvoer.

Wij houden van een heldere communicatie gedurende het bouwproces.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN BITUMEN DAKBEDEKKING?

Bitumen dakbedekking heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere soorten dakbedekking. Hierboven hebben we al benoemd dat het uiterst weerbestendig is wat natuurlijk een belangrijk voordeel is, maar dit is niet het enige voordeel:

 • Voordeel 1: Een van de goedkoopste opties
  Bitumen is een van de goedkoopste opties op de markt, wat het aantrekkelijk maakt voor mensen met een beperkt budget. Daarnaast is het erg duurzaam en het is makkelijk te onderhouden waardoor je ook weer geld bespaart.
 • Voordeel 2: Gemakkelijk te installeren en onderhouden
  Bitumen is gemakkelijk te installeren. Het is een flexibele en plooibare dakbedekking met een goede kleefkracht. Dit maakt het makkelijk voor dakdekkers om mee te werken. Daarnaast is het ook erg makkelijk te herstellen of repareren. Scheuren of blazen in bitumen dakbedekking kunnen snel en eenvoudig gerepareerd worden.
 • Voordeel 3: Duurzaam
  Bitumen is duurzaam. Het is een stevige en sterke dakbedekking die goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw en hagel. Bovendien kan bitumen dakbedekking lange tijd mee gaan, wat betekent dat het niet snel vervangen hoeft te worden. Daarnaast is het gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en bevat het geen giftige stoffen. Bovendien kan het ook goed worden gerecycled.
 • Voordeel 4: Geluidsdempend
  Bitumen dakbedekking is een goede keuze als je wilt voorkomen dat lawaai van buiten naar binnen komt, of andersom. Dit kan handig zijn als je in een drukke omgeving woont of werkt.

Wil jij graag een vrijblijvende offerte ontvangen voor jouw taatsdeur op maat of direct een afspraak maken voor een inmeting? Bel of stuur ons een bericht. Wij helpen je graag verder! 

WANNEER MOET JE JOUW BITUMEN DAKBEDEKKING LATEN VERVANGEN?

Er zijn verschillende redenen om een bitumen dak te vervangen. Een bitumen dak kan na verloop van tijd verouderen en daardoor minder goed tegen weersinvloeden en temperatuurverschillen bestand zijn. Een dak dat jarenlang goed onderhouden is zal waarschijnlijk een langere levensduur hebben dan een dak waar jaren niets aan is gedaan.

Naast de levensduur van een bitumen dak, kan het dak ook beschadigd raken door bijvoorbeeld storm of vallende takken. In dat geval kan het verstandig zijn om het dak te vervangen voordat de schade erger wordt. Een beschadigd dak kan namelijk gaan lekken. Dit zorgt voor wateroverlast in huis, wat kan leiden tot grote schade en hoge reparatiekosten.

Als je twijfelt of jouw bitumen dak vervangen of gerepareerd moet worden, is het raadzaam om een professionele dakdekker, zoals Brabant Bouwt, om advies te vragen. Wij inspecteren het dak en laten weten of het nog in goede staat is of dat het bitumen dak vervangen of gerepareerd moet worden. Zo kun je op tijd actie ondernemen voordat er grotere schade ontstaat.

KOSTEN BITUMEN DAKBEDEKKING?

Het is moeilijk om te zeggen wat bitumen dakbedekking precies kost, omdat de prijs kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Zo is de prijs afhankelijk van de grootte van het dak, de kwaliteit van het bitumen (APP of SBS), de dikte van de dakbedekking en de kosten van de installatie. Bovendien kan de prijs ook afhankelijk zijn van de plaats waar het dak gevestigd is, aangezien materiaalkosten en arbeidskosten verschillen per regio.

bitumen dak plaatsen - brabant bouwgroep
bitumen dak - brabant bouwgroep
Bitumen-dakbedekking-brabant-bouwt

BITUMEN DAKBEDEKKING LATEN LEGGEN OF VERVANGEN? KIES VOOR BRABANT BOUWT!

Wil jij een bitumen dakbedekking laten leggen? Of moet jouw bitumen dak vervangen worden? Neem dan contact met ons op!

Veelgestelde vragen

We begrijpen dat je nog extra vragen hebt over bitumen dakbedekking. We hebben daarom de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

In het algemeen kan een bitumen dak tussen de 15 en 20 jaar meegaan voordat het moet worden vervangen. Dit hangt natuurlijk wel af van de kwaliteit van het materiaal en de manier waarop het is geïnstalleerd. Met goed onderhoud kan een bitumen dak echter nog langer meegaan.

SBS bitumen en APP bitumen zijn allebei van goede kwaliteit. Welk type bitumen dakbedekking het beste bij jouw situatie past, hangt vooral af van de gewenste eigenschappen. Twijfel je? Neem dan contact met ons op dan kunnen wij je informeren over de mogelijkheden en helpen wij je bij het maken van de juiste keuze.

Een bitumen dak kan lang meegaan, mits het goed wordt onderhouden. Laat ons regelmatig een inspectie uitvoeren, of doe dit zelf. We raden aan om dit één keer per jaar te doen. Moet het bitumen dak vervangen of onderhouden worden? Dan is de herfst of de lente het beste seizoen om dit te doen. Wanneer bitumen afkoelt onder 15 graden Celsius wordt het materiaal harder en kan het splinteren.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Staat jouw vraag er niet tussen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder met al je vragen.

Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Een vrijblijvende offerte ontvangen of direct een afspraak maken? Stuur ons dan een bericht of bel. Wij helpen je graag verder met het realiseren van jouw droomproject! 

Bel ons