fbpx

Bouwkundige maatregelen brand

Om de kans op brand te beperken, zijn er verschillende bouwkundige maatregelen die wij als bouwbedrijf nemen. Wij houden ons hierbij aan het Bouwbesluit Brandveiligheid waar vele wetten, regels, voorschriften en normeringen in staan. Ondanks allerlei bouwkundige maatregelen die wij nemen om een brand te voorkomen, is er geen garantie dat er nooit brand zal uitbreken. Wanneer dit gebeurt, heeft dit nare gevolgen voor je medewerkers, je woning, inboedel en inventaris. Bij Brabant Bouwt hebben we gelukkig alle kennis in huis om ervoor te zorgen dat jouw bedrijfspand of woning voldoet aan de vereiste WBDBO-eisen, waardoor de kans op brand zo klein mogelijk is. Wij vertellen je hier graag meer over.

Wat zijn bouwkundige maatregelen om brand te beperken?

In het Bouwbesluit Brandveiligheid staan allerlei voorschriften. Deze zijn opgedeeld in vijf eisen: veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Bij bouwkundige maatregelen om brand te voorkomen, kijken we naar de eisen rondom veiligheid. Er zijn een aantal punten waar wij erg op letten tijdens het bouwen en verbouwen van woningen of bedrijven. 

Op deze pagina (ga direct naar)

bouwkundige-maatregelen-brand-brabant-bouwt

Meer weten over brandveilig bouwen? Neem contact op!

Wil jij graag een vrijblijvende offerte ontvangen of direct een afspraak maken? Bel of stuur ons een bericht. Wij helpen je graag verder! 

Welke bouwkundige maatregelen neemt Brabant Bouwt om brand te beperken?

Om aan de WBDBO- en andere brandveiligheidseisen zoals de Nen6069, EN1366-3 te voldoen werken wij altijd volgens strenge richtlijnen. Zo zorgen wij ervoor dat al het gebruikte materiaal brandwerend én voorzien is van de vereiste testrapporten. Met deze testrapporten kan je (indien nodig) aan de brandweer of je verzekeraar verklaren dat de materialen aan alle WBDBO-eisen voldoen. Daarnaast worden al onze medewerkers regelmatig bijgeschoold en zijn zij altijd up-to-date van de laatste ontwikkelingen. Naast de vele productkennis zijn onze monteurs in het bezit van een geldig VCA-diploma, want veilig werken staat bij ons op de eerste plaats. Hier volgen een aantal bouwkundige maatregelen waar wij ons aan houden om brand te voorkomen.

Bouwkundige-Brandpreventie-Brabant-bouwt

Hoofddraagconstructies

Een van de maatregelen die wij nemen bij het bouwen om de kans op brand te beperken zijn hoofddraagconstructies. Deze bekleden we namelijk met brandwerend isolatiemateriaal. Dit moet ervoor zorgen dat, indien er sprake is van brand, het staal niet te snel opwarmt. Het effect hiervan is dat de constructie niet bezwijkt en zo lang mogelijk intact blijft. Om dit te realiseren maken we gebruik van meerdere oplossingen, zoals brandwerende coating en plaatbekleding.

brandpreventie

Compartimentering

Wij verdelen het gebouw op in verschillende brandcompartimenten. Hierdoor kan tijdens het ontstaan van een brand, de brand makkelijker beheersbaar worden gehouden. Daardoor blijft de schade beperkt en geeft het mensen binnen het gebouw de kans om veilig te vluchten. Ook geeft het de brandweer de mogelijkheid om hun werk op een effectieve manier te verrichten. Brandcompartimenten zijn altijd opgebouwd uit verschillende onderdelen, zoals kozijnen, wanden en plafonds.

Brandpreventie

Brandwerende Afdichtingen​

Niet alleen de wanden, vloeren en daken moeten voldoen aan de brandveiligheidseisen. Ook voor sparingen en doorvoeringen gelden deze eisen. Hierbij moet je denken aan een gat in de muur of compartimenten. Deze zijn meestal gevuld met kabels of leidingen en dit kan ervoor zorgen dat de brand zich sneller verspreidt. Wij zijn gespecialiseerd in het brandwerend afdichten van doorvoeringen en sparingen in brandscheidingen. Hiermee zorgen wij ervoor dat de verspreiding van rook en vuur bij een brand zo veel mogelijk beperkt wordt.

Wil je weten hoe het staat met de bouwkundige maatregelen op het gebied van brand van jouw huis?

Wij vinden het belangrijk dat je huis of bedrijf voldoet aan de bouwkundige maatregelen om een brand te voorkomen. Hoe goed een gebouw beschermd is tegen brand, zit in de details. Zelfs de kleinste materialen, zoals de kit, dragen bij aan een goede brandpreventie. Daarom staat het waarborgen van brandveiligheid centraal in alle projecten die wij uitvoeren. Ben je benieuwd hoe goed jouw gebouw is beschermd tegen brand en of de bouwkundige maatregelen om brand te voorkomen goed zijn doorgevoerd? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak voor een inspectie.

Veelgestelde vragen

We begrijpen dat je wellicht nog extra vragen hebt over bouwkundige maatregelen rondom brand. We hebben daarom de veelvoorkomende vragen voor je op een rij gezet.

Naast dat je gebouw gecontroleerd moet worden om brand te voorkomen, zijn er natuurlijk ook dingen die je zelf kan doen. Schakel bijvoorbeeld elektrische toestellen uit wanneer je niet in het gebouw bent. Zorg dat er voldoende rookmelders aanwezig zijn en wees altijd alert met vuur.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Heb je nog een andere vraag over bouwkundige maatregelen rondom brand? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Brabant Bouwt beantwoordt je vragen graag.

Wil jij graag een vrijblijvende offerte ontvangen of direct een afspraak maken? Bel of stuur ons een bericht. Wij helpen je graag verder! 

Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Een vrijblijvende offerte ontvangen of direct een afspraak maken? Stuur ons dan een bericht of bel. Wij helpen je graag verder met het realiseren van jouw droomproject! 

Bel ons